top of page

Leder vidareutbildning till beteendeförändringar hos terapeuter?

Emma Högberg Ragnarsson

30 apr. 2024

Vad leder vidareutbildning till? Ökar kompetensen för en psykolog efter kurs i till exempel traumafokuserad KBT? Syftet med den här studien var att besvara den här typen av frågor genom att gå igenom och systematisera tidigare forskning på området och sedan analysera materialet. Vad vi kom fram till? Jodå, en viss ökad kompetens och/eller förändring i beteenderepertoaren går att se, och det verkar även bli en tilläggseffekt om man får handledning. Men hur stor var effekten?

Att vidareutbildning bör leda till en ökad kompetens är nog alla överrens om. Men är det så?


Målet med den här meta-analysen och systematiska översikten var att skapa en helhetsbild över det aktuella forskningsläget, både kring vilken effekt vidareutbildning i KBT och motiverande samtal (MI) har på terapeuters beteenden, men även kring vilken design, interventioner och instrument som används i den här typen av forskning. Syftet med det senare var kunna identifiera hur forskningsområdet i framtiden kan få en ökad precision i sitt utförande.


I ett första steg screenade forskargruppen 4190 st vetenskapliga publikationer som på något sätt utvärderat vidareutbildning. För att inkluderas i nästa steg behövde studierna ha (a) undersökt terapeuter som var legitimerade, (b) undersökt terapeuter som gick en utbidlning i KBT eller MI, (c) använt sig av en randomiserad kontrollerad design och (d) använt sig av utfallsmått kopplat till faktiska behandlabeteenden, t. ex. observatörsskattad kompetens eller självskattat utförande. Kunskapstest eller self-efficacy betraktades inte som ett tillräckligt tillförlitligt mått. Utifrån dessa kriterier var det endast 346 publikationer som granskades mer i detalj, och slutligen var det 116 publikationer som inkluderades i meta-analysen och den systematiska översikten.


Resultaten?

  • Träning jämfört med ingen träning ledde till en signifikant och måttligt stor beteendeförändring hos terapeuter (Hedges g = .68)

  • Jämfört med att läsa en manual/instruktioner ledde träning till en lite större beteendeförändring (Hedges g = .31)

  • Om terapeuter fick handledning ledde det till en liten additiv effekt på beteendeförändring (Hedges g = .20)

  • Det var en relativt stor spridning i hur studierna var utformade, vilka mått som använts och vilken design som studien hade tillämpat, vilket gör att resultaten bör tolkas med viss försiktighet.


Sammanfattningsvis visar studien att ja, vidareutbildning leder till beteendeförändring hos terapeuter. Frågan kvarstår dock om de effekter som forskningen hittills identifierat är de "sanna" effekterna, eller om det finns faktorer som antingen underskattar eller överskattar dem. Utbildningsforskningen överlag behöver även förändra vissa centrala delar i design och metod för att vi med högre tillförlitlighet ska kunna uttala oss om utbildningseffekter. Vidare kvarstår frågan om optimala förhållanden och utförande av utbildning: hur stor dos krävs? Vilket innehåll, vilka övningar och vilket format ger störst effekt?


bottom of page